Zo kwetsbaar als de babyhuid

Zo kwetsbaar als de babyhuid
hortense-peau-fragile-bebe

Je baby heeft het puntje van zijn neus laten zien en je ontdekt stap voor stap hoe je voor je kindje moet zorgen. Net als alle andere jonge ouders wil je het goed doen, maar misschien loop je verloren in de hoeveelheid aan informatie en tips die je hebt gekregen in verband met de babyhuid en haar behoeften? Geen paniek, dat is volstrekt normaal! Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor jou verzameld met de hulp van de Klorane experts, enkele vroedvrouwen, kinderartsen en dermatologen.

Tijdens je zwangerschap had je baby het steeds lekker warm en baadde hij heerlijk in het vruchtwater en de hormonen van zijn mama. Hoewel de huid van je baby na de geboorte nog enkele dagen wordt beschermd door de vernix caseosa die haar bedekt, is en blijft de overgang naar de openlucht een bruuske verandering!

Na enkele dagen vervaagt de vernix, wordt de babyhuid geleidelijk aan sterker en ontwikkelt ze een bacteriële flora die haar een heel leven lang zal moeten begeleiden en beschermen. Maar tot de leeftijd van 3 jaar blijft de huid van je baby erg kwetsbaar. De talgklieren zijn nog niet rijp en je baby kan nog geen hydrolipidenfilm aanmaken om de huid dagelijks te beschermen quotidien.

bain-bébé-peau-fragile

Kies voor het badje en het toilet dus aangepaste verzorgingsproducten die speciaal voor baby’s werden samengesteld en gecontroleerd: je eigen bodymilk of douchegel zijn niet ideaal, zelfs als deze speciaal voor een gevoelige huid werden ontwikkeld. Bekijk de productsamenstelling aandachtig: geen alcohol, let op met etherische oliën (deze zijn niet altijd raadzaam). Kies texturen die goed bij jouw levensstijl passen – reinigingswater, melk, olie, waterpasta, doekjes… – aangezien de verzorging van jouw kindje een echt moment van plezier en interactie moet zijn!

Je kindje hoeft niet dagelijks in bad: tijdens de eerste levensmaanden is een badje om de andere dag zeker genoeg. De dag waarop je geen badje geeft, volstaat een kattenwasje. Als je baby het echter warm heeft gehad, als de temperaturen tijdens de zomer de hoogte ingaan, na een uitstapje of indien je baby in het gras of het zand heeft gespeeld, is een badje wel onontbeerlijk !

 

 

Ook andere factoren kunnen een grote invloed hebben op de huid van je baby: temperatuurschommelingen, wrijving van kleding, labeltjes of luiers… . En ook heel natuurlijke dingen zoals de urine of het speeksel van je baby kunnen extra irritatie veroorzaken.

Om wrijving en aantasting door stoffen te voorkomen, geef je best de voorkeur aan katoenen rompertjes in de juiste maat (let op, deze verandert de eerste maanden heel snel!). Kies ook voor een hypoallergeen wasproduct en gebruik de eerste maanden geen wasverzachter om de kleertjes van je baby te wassen. Dep je baby na het badje droog zonder te wrijven en doe dit met een zachte katoenen handdoek. Vergeet ook de kleine plooitjes niet, die moeten goed droog zijn om irritatie te vermijden.

Line-bébé-peau-fragile

 

Vergeet niet dat je baby in een frisse omgeving moet slapen: 19°C is een ideale slaapkamertemperatuur en het badwater kan best zo’n 36-37°C zijn.

 

Nog een kleine tip: de huid is voor ieder van ons een interactiezone tussen ons lichaam en de buitenwereld. Maar bij de allerkleinsten is de verhouding tussen lichaamsoppervlak en gewicht veel groter, waardoor het huidje meer absorbeert en ook meer verloren laat gaan: zo gaat er via de babyhuid bijvoorbeeld veel meer vocht verloren. Denk er dus aan om je kindje regelmatig water te laten drinken zodat het goed gehydrateerd blijft, zeker als het warm is.

De babyhuid, die tot de leeftijd van 3 jaar onrijp is, is dus van nature droger.

Sommige baby’s hebben echter een uitzonderlijk droge huid die ruwe zones en soms zelfs irritatieplekken vertoont. Dit kan een kwestie zijn van erfelijke aanleg, maar is meestal vooral te wijten aan het feit dat de huid nog niet rijp is. Deze zeer droge huid vergt dan ook wat extra zorg tijdens de eerste levensjaren van het kind. Gebruik een wascrème voor het badje en vervolgens een voedende verzorging voor het gezichtje en lichaam. Kies aangepaste producten en bespreek dit ook met de kinderarts, deze kan de juiste diagnose stellen en bijbehorende adviezen geven.

Producten met Cold Cream zijn een echte aanrader voor baby’s met een zeer droge huid, aangezien deze de kwetsbare babyhuid van de allerkleinsten beschermen en herstellen en het hele gezin verzachting bieden!

Wat de billetjes betreft, blijven de zorgen dagelijks hetzelfde: de huid goed reinigen en drogen voor je een nieuwe luier omdoet.

augustin-bébé-peau-fragile

 

Onze laatste tip zal je misschien verbazen, maar vergeet niet dat de huid het orgaan van de tastzin is. Ze vormt het eerste contact tussen jou en je kind. Maak dus contact en geniet van dit contact om je kind optimaal te verzorgen!!

Zorg al vanaf de eerste dagen voor « huid op huid » contact met mama en papa. Doe dit op een rustige plaats en dek je baby wel met een dekentje toe… Je baby wordt hier heerlijk rustig van en je vormt een goede band met je kind. Je leert elkaar kennen, je baby hoort je hart kloppen net als toen hij 9 maanden lang in jouw buik zat en hij leert je stem steeds beter kennen… Bovendien helpt dit « huid op huid » moment de huidflora van je baby ook te versterken: je geeft je eigen huidflora en immuniteit door aan je baby. Een heerlijk teder beschermend schild… natuurlijk en zacht.