kl_mag_my-herbarium_quinine_header_2880x880 1920x500

My herbarium Kinine, van de schors voor koorts tot de kampioen tegen haaruitval

Ze zijn overal om ons heen, ze zijn al bij ons sinds onze kindertijd, we vinden ze in onze producten of op ons bord. Éva Dumaine, plantkundige, vertelt ons op haar eigen manier over planten. En uitzonderlijke natuurlijke actieve bestanddelen.

U kent de naam misschien niet, maar u proeft hem op het puntje van uw tong. Kinine, een extract van de schors van de Kinaboom, geeft een heerlijk bittere smaak aan tonics die worden gemengd met gin en vodka voor een kleine kick die de smaakpapillen doet tintelen. Mijn eerste kennismaking, waarbij ik mijn lippen in de bittere cocktail doopte die aan mijn kant van de tafel was terechtgekomen, eindigde met een frons en een meer dan twijfelachtig pruillipje! Een paar jaar later trok ik er mijn neus niet meer voor op, maar dat is een ander verhaal! Nee, wat mij fascineert aan kinine is dat het lang voor het in onze glazen belandde, eeuwen meeging op de schouders van de conquistadores, koningen behandelde, pausen verlichting gaf , legers genas en uiteindelijk onze beste bondgenoot werd in de strijd tegen haaruitval! Een echte held wiens portret we in een paar regels kunnen schetsen..

  • <span class="ezstring-field">kl_quinine_active-ingredient_field_plant_2020 -8- 367x460</span>
  • <span class="ezstring-field">kl_quinine_active-ingredient_field_plant_2020 -53- 367x460</span>
  • <span class="ezstring-field">kl_quinine_active-ingredient_field_plant_2020 -29- 367x460</span>

De rode kinaboom groeit al sinds mensenheugenis op de cordillera van de Andes, waar hij bekend staat als de " koortsschors ". Maar pas toen deze in de 17de eeuw door missionarissen van de Jezuïeten naar Europa werd gebracht, begon hij in medische handleidingen te verschijnen. De boom viel erg in de smaak bij de pausen in Rome vanwege de doeltreffende afkooksels uit zijn schors tegen malaria en de koortsen die de stad elke zomer teisterden, en maakte korte metten met de traditionele, op aderlating gebaseerde geneeskunde door koning Karel II van Engeland en de Dauphin van Frankrijk " op miraculeuze wijze " te genezen.

Dankzij de studie van de werking van de extracten uit de schors en de identificatie van de belangrijkste molecule, kinine, werden de eerste geneesmiddelen tegen malaria ontwikkeld. Deze werden massaal gebruikt tot de Tweede Wereldoorlog. Na de vernietiging van de meeste voorraden werd toen de voorkeur werd gegeven aan een synthetisch alternatief. In de jaren 70 begon Klorane interesse te krijgen voor deze " tonic ", waarvan men geleidelijk aan de reikwijdte van de eigenschappen ontdekte: de unieke combinatie van alkaloïden en proanthocyanen bleek een formidabele werking te hebben op de angiogenese (de groeifase van het haar). Resultaat: meer dan een halve eeuw na de eerste formulering is ons toonaangevende haarverzorgingsgamma in Europa nog steeds gestoeld op de doeltreffendheid van kinine, nu gecombineerd met Zwitsers Edelweiss uit de Alpen en mangaan voor een complete werking op de volledige haarcyclus. Onze ecologisch verantwoorde toeleveringsketen in Ecuador, het land waar de kinaboom vandaan komt, steunt de plaatselijke producenten in hun inspanningen om deze hulpbron te beschermen door de verwijdering van de schors af te passen op het regeneratievermogen van de bomen. De Klorane Botanical Foundation zet er tegelijkertijd ook duurzame herbebossingsprojecten op. Daar zult u aan denken de volgende keer dat u een gin-tonic bestelt!

Terug naar boven