kl_mag_my-herbarium_ortie_header_2880x880

Mijn herbarium Brandnetel, de onvermoede bondgenoot van vet haar

Hij prikt, hij jeukt, hij besluipt ons vanuit de sloot of in het bos. Weinig planten zijn zo ingebakken in ons collectieve bewustzijn als de brandnetel! Hoewel zijn natuurlijke afweermechanismen ons op afstand houden, geniet deze plant een geweldige reputatie vanwege zijn vele weldaden, van de keuken tot cosmetica waar het helpt overtollige talg te reguleren. Dit is de gelegenheid bij uitstek om deze plant van dichterbij te bekijken met plantenkenner Éva Dumaine, die er op haar eigen manier over vertelt. En uitzonderlijke natuurlijke actieve bestanddelen.

Ah de brandnetel! Ik leerde snel hoe deze plant te vermurwen! Net als iedereen ben ik er een paar keer door geprikt voor ik erachter kwam hoe ik hem voorzichtig kon benaderen, bij de steel, door voorzichtig langs de achterkant van zijn brandharen omhoog te gaan. Daarna vond ik al snel de weg naar geluk: soepen, taarten, salades, maar ook kruidenthee, ik vertel aan iedereen die wil luisteren hoe geweldig de brandnetel is!

Moeilijk te bereiden

Brandnetel, of Urtica dioica, komt voor op vochtige kleigronden in de zones met een gematigd klimaat van Europa en Noord-Amerika. Hij is inheems in Eurazië, kan tot 2 meter hoog worden en vormt kolonies dankzij zijn wortelstokken. Hij is een bio-indicator van de gezondheid van de bodem waarin hij groeit en is bijzonder dol op sloten en bermen, waarschijnlijk omdat hij graag tegen onze nietsvermoedende kuiten schuurt!

  • <span class="ezstring-field">kl_nettle_active-ingredient_stock_website_active-page -2-</span>
  • <span class="ezstring-field">kl_nettle_active-ingredient_field_plant_2019 -5-</span>
  • <span class="ezstring-field">kl_social_know_about_oily_hair_nettle_mask 2 in 1_shampoo_story_2020</span>

De volledige brandnetel wordt al sinds de oudheid gebruikt en is een pijler van de kruidengeneeskunde. De bladeren worden van Nepal tot Polen gegeten: rauw of gekookt, ze kunnen net als spinazie worden gekookt en zitten vol eiwitten en vitamine C. Medicinaal wordt het vooral op prijs gesteld om zijn werking bij de behandeling van maag- en darmziekten, reumatische pijn en hoge bloeddruk. De samentrekkende, reinigende en zuiverende eigenschappen maken het een geduchte bondgenoot van de huid in de strijd tegen haar aandoeningen, meer bepaald acné en eczeem.

Talg voor de moraal (en de hoofdhuid)

Bij Klorane krijgt de wortel van de brandnetel al onze zorg en aandacht: het is de oorsprong van ons zuiverende en herstellende assortiment voor vet haar. De brandnetels, die in Oost-Europa in de biologische landbouw worden geteeld, worden geselecteerd om hun wortels waaruit een extract wordt gewonnen dat zijn doeltreffendheid als tonicum voor de hoofdhuid bewees. Dit actieve bestanddeel met talgregulerende eigenschappen kan de talgproductie plaatselijk beperken en zorgt ervoor dat het haar minder snel vet wordt. Het werkt diepgaand en reinigt de hoofdhuid zonder deze aan te tasten. En ja, de brandnetel kan inderdaad zacht zijn!

Terug naar boven