kl_brand-website_edito_6
Samenvatting van het dossier

Een geïrriteerde hoofdhuid op natuurlijke wijze kalmeren

De hoofdhuid is net zoals de huid: ze kan geïrriteerd raken door de kleine aanvallen van het dagelijkse leven. Laten we leren hoe we ze in de watten kunnen leggen en kalmeren, door voor natuurlijke oplossingen te kiezen.

Hoe ziet een geïrriteerde hoofdhuid eruit?

Jeukt het of kriebelt het? Het doet er niet toe, laten we een einde maken aan de ongemakken en de jeuk op onze hoofdhuid met natuurlijke antwoorden!

Een geïrriteerde hoofdhuid is een echte bron van ongemak: een gevoel van jeuk, een prikkend gevoel, benauwdheid en warmte... Er kunnen ook kleine rode plaques en schilfertjes verschijnen, of een vorm van droogheid die zelfs kan gaan schilferen... kortom, het is geen prettig gezicht en het is geen aangename ervaring! Het gaat in feite om een tijdelijke ontsteking van de hoornlaag (de meest oppervlakkige huidlaag), zolang uw hoofdhuid wordt blootgesteld aan het element dat de hoofdhuid aanvalt en doet reageren. Wanneer de symptomen verschijnen, moet u uw geïrriteerde hoofdhuid onmiddellijk helpen, zodat u en uw hoofdhuid weer een comfortabel gevoel krijgen en een verdere kwetsbaarheid van de huid wordt voorkomen.

Wat irriteert de hoofdhuid en valt haar aan?

Een gevoelige huid is een huid die sterker reageert op aanvallen en erfelijkheid speelt een grote rol bij de gevoeligheid van de huid. Bovendien is de hoofdhuid een bijzonder gevoelige zone die we niet gewend zijn te verzorgen, ook al wordt ze nauwelijks gespaard door de (talrijke!) aanvallen van het dagelijkse leven. Als vervuiling en stress factoren vormen voor een kwetsbare hoofdhuid die we moeilijk kunnen vermijden, dan zijn andere oorzaken makkelijker te omzeilen

Er zijn drie soorten aanvallen die de hoofdhuid overgevoelig maken: fysiologische, omgevings- en levensstijlgerelateerde aanvallen. Omgevingsfactoren zoals vervuiling, vochtigheid, uv-stralen, temperatuurschommelingen, koude, wind, enz. zijn moeilijk onder controle te houden. We kunnen stress toevoegen aan de lijst van factoren die moeilijk te beheersen zijn, toch? 

Andere zijn gelukkig makkelijker te vermijden: het overmatige warmte van de haardroger, waardoor de huid uitdroogt en verzwakt, het gebruik van ongeschikte of te agressieve producten (een te detergente shampoo, bepaalde kleurstoffen, enz.) en bepaalde gewoonten die met onze levensstijl te maken hebben: het vaak dragen van een motorhelm of roken. 

Wat de fysiologische oorzaken betreft, moeten we het zoeken in een huidaandoening die verband houdt met een wijziging van de huidbarrière, zoals psoriasis of eczeem. Dat is de beste plaats om de oorzaak van de symptomen te zoeken, vooral in het geval van ernstige jeuk aan de hoofdhuid (en moeten we met een arts overleggen).

Wat betekent zuiveren?   

Zuiveren betekent het evenwicht van de hoofdhuid helpen herstellen, d.w.z. haar kalmeren, maar ook helpen te versterken, zodat ze zichzelf beter kan beschermen. Dit vereist een combinatie van een ontstekingsremmende en antibacteriële werking om irritatie en jeuk te kalmeren met een herstellende werking van de huidbarrière. Er zijn veel natuurlijke actieve bestanddelen die deze eigenschappen hebben: de pioenroos bevat een molecule met anti-irriterende eigenschappen, de olijfboom heeft regenererende eigenschappen. De natuur heeft altijd een oplossing...om een geïrriteerde of verzwakte hoofdhuid te verzorgen, kunt u het best deze eigenschappen inzetten. 

De juiste gebaren

5 reflexen om uw hoofdhuid te beschermen 

  • Gebruik een zachte, natuurlijke shampoo die inspeelt op het probleem, en kies de juiste wasfrequentie (alleen wanneer nodig) om de hoofdhuid niet te overgevoelig te maken.
  • Vermijd producten die siliconen bevatten, want die verstikken de hoofdhuid en brengen ze uit balans.
  • Gebruik bij voorkeur lauw water om het haar te wassen, want heet water droogt uit en beschadigt de gevoelige huid. 
  • Activeer de bloedsomloop door het hoofd zachtjes te masseren, waarom niet tijdens uw shampoobeurt of 's avonds om te ontspannen voor het slapengaan.
  • Scrub uw hoofdhuid regelmatig met een geschikt product (en zonder te hard te wrijven!).

De kracht van pioenroos om irritaties te verzachten

We gebruiken pioenroos vanwege het hoge gehalte aan paeoniflorine, een molecule uit een extract met anti-irriterende en kalmerende eigenschappen dat vrije radicalen bestrijdt en de jeukerige hoofdhuid soelaas brengt. Wij telen de pioenroos in een beschermd ecosysteem in de Chinese provincies Shaanxi en Gansu.

KL_HAIR_CUPUACU_Picture_Women_Shower_2020

Weet u de juiste keuzes te maken?

Een goed haarverzorgingsritueel wordt in 3 stappen uitgevoerd, nadat u de noden van uw hoofdhuid en lengtes hebt bepaald.

Arnaud LAURES Apotheker

DETOX VAN DE HOOFDHUID

Wanneer heeft mijn hoofdhuid dit nodig?

Vet, dof, vuil haar, een jeukende hoofdhuid... Dit zijn allemaal tekenen dat uw hoofdhuid vermoeid is, blootgesteld wordt aan de aanvallen van het stadsleven, de stress en de vervuiling. Een oplossing: een haardetox om het te zuiveren en te laten herbronnen. Daar gaan we!

Meer informatie
Terug naar boven